Kategorier
Naturrutan Ut i världen

Droppstensgrottor – smultronställen i sten

Grotta

Av Frida Werner

Vad man gillar att göra på sin semester är högst individuellt. Själv får jag myror innanför baddräkten om jag ligger och lapar solsken alltför länge, jag är den typiska kulturturisten. På senaste solskenssemestern var jag i Turkiet och när jag i sedvanlig ordning började känna det välbekanta krypandet i kroppen begav vi oss iväg på en utflykt till Dimgrottan, som ligger strax utanför Alanya.

Grottan är den näst största i Turkiet och öppnades för besökare 1998. Ingången till grottan är liten med en betongtrappa som leder in i bergets innersta. När man går nedför trappan infinner sig en känsla av att verkligheten försvinner och man träder in i en annan, nästan magisk värld. De första meterna av grottan är smal och trång men den mynnar snart ut i någonting som nästan kan liknas vid en naturens katedral. Det som var litet och trångt har nu förvandlats till brett och högt. Jag upplevde det som att jag gått igenom en magisk port som har lett mig in till någonting direkt taget ur John Bauers sagovärld, men istället för tomtar och troll var det fladdermöss som huserade där.

Dimgrottan är bara en av många droppstensgrottor världen över, exempelvis i Sydafrika kan man hitta Cango caves som, i skrivandets stund, ska vara världens största. Också de spanska öarna och framförallt Mallorca har sin beskärda del av dessa eteriska droppstensgrottor, där öns största och mest kommodifierade kallas för Cuevas del Drach (drakgrottorna). Ett passande namn som har sitt ursprung i arabiskans darak och betyder något dyrbart och vackert som är inneslutet i ett hölje.

Tycker du att grottforskning (speleologi) är intressant och är nyfiken på vad mer som moder jord kan och har varit med om att skapa? Då är dessa böcker intressanta:
Geologica : krafterna som formar vår jord : klimat, kontinenter, vulkaner, floder, öknar
Grottor i Sverige  Lars-Erik Åström
Fina fotografier av Hans Strand hittar du i Den åttonde dagen: en berättelse om skapelsens förgängelse  text av Bo Landin
I filmserien Earth: the power of the planet bjuds det både på hårda fakta och underhållande bilder.
Rock on!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s