Kategorier
Aktuellt

Titanic

Av Jeanette Malm

Titanic

102 år har gått, men Titanics öde fortsätter att fascinera. Hur kunde världens mest påkostade fartyg, som kallades osänkbart, förlisa redan på sin jungfruresa?

En serie olyckliga omständigheter verkar vara svaret på frågan. Titanic byggdes i en tid när det var hård konkurrens inom passagerartrafiken, och rederiets nisch var att erbjuda ett exklusivt alternativ till andra, snabbare fartyg. Lyxen var överdådig, Titanic har kallats ett flytande palats komplett med kristallkronor, hissar och dyrbar konst.

Antalet passagerare och besättningsmän var betydligt fler än antalet platser i livbåtarna. Dessa fylldes till en början dessutom bara till hälften. Kvinnor, barn och passagerare i första klass räddades i första hand. Tredjeklasspassagerarna som hade sina hytter längst ner i fartyget hade svårare att klara sig och i den här kategorin dog 75 %.

Observationer om isberg togs inte på fullt allvar och farten Titanic höll alltför hög. Två matroser spanande i kraftig dimma och kyla efter isberget man fått varningar om från andra fartyg, men hade inga kikare.

Det kom att dröja ända till 1985 innan vraket efter Titanic hittades. Det ligger fortfarande kvar på havsbotten eftersom en bärgning inte är möjlig.

Det finns väldigt mycket att fördjupa sig i om man är intresserad av Titanic. Nästan varje år kommer nya böcker ut, det har skrivits musikaler och gjorts filmer. Just nu pågår en utställning på Halmstad Arena, klicka här för mer information >>>

Detta är ett urval av vad som finns att låna på biblioteken om du vill läsa mer:

En samlings-DVD med nästan tre timmar fakta om Titanic

Svenske Titanicexperten Claes-Göran Wetterholm granskar de många myter som florerar runt Titanics undergång. Spelade verkligen orkestern Närmare Gud till dig? Var det kvinnor och barn som räddades först?

Robert Ballard som efter år av letande var den som upptäckte vraket 1985 har gjort en fotobok av fascinerande slag.

Presentation kanske överflödig. Vem har inte sett storfilmen med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio i huvudrollerna, vem minns inte scenen där hon står i fören med utbredda armar? Den tål att ses igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s