Kategorier
Aktuellt Lokalt!

Monty Python

Av Frida Werner

Skrattande ansikten

Det var i början på 1970-talet som magsår och högt blodtryck började sprida sig som en löpeld över västvärlden. Anledningen? Jo, det var då som komikergruppen Monty Python satte sin spännande karriär i rullning.

Med sina gestaltningar av de motorcykelåkande tanterna Hells Grannies som satte skräck i ett helt kvarter, Kung Arthur, den spanska inkvisitionen och feminina generaler väckte gruppen många känslor världen över. De fick människor till att antingen skratta tills magsåren sprack eller bli så pass upprörda att blodtrycket gick i kok. Sällan har en grupp av komiker väckt så starka och ambivalenta känslor hos publiken.

Mest känslor väckte filmen Life of Brian som också blev förbjuden i många länder i västvärlden (Sverige var inte ett av dessa), på grund av sin likhet med Jesus liv. Detta går att läsa mer om i Julian Doyles bok The life of Brian/Jesus och i David Morgans bok Monty Python speaks!

Trots att gruppen inte har varit aktiva tillsammans under de senaste åren har Monty Pythons 15 minuter i rampljuset inte slocknat utan istället har man kunnat hitta deras intellektuella kapital i andra tappningar. Jag tänker främst på musikalen Spamalot som har satts upp i London och New York och som har varit mycket omtyckt.

Speciellt aktuella är komikerna i år då det gamla gänget (utom Graham Chapman som avled 1989) har återförenats! Men med tanke på medlemmarnas aktningsvärda ålder är mitt första lyckorus över nyheten ganska kort då återföreningen är ett slags definitivt tack och adjö. Inte riktigt deras stil att sakta tyna bort i intigheten utan dessa färgstarka karaktärer som vill, med största sannolikhet, gå ”out with a bang”.

För dig med dålig humor och obotlig fascination av Monty Python anordnar Halmstad teater en tillställning den 20 juli där man sänder Monty Python live från London.

Vet du inte vilka Monty Python är eller är avundsjuk på alla människor som har skrattat sig till ett magsår eller två? På biblioteket har vi filmerna Livet é python, En fisk som heter Wanda och Ett herrans liv till uthyrning.

Vokalisten i gänget, Eric Idle, har också provat på en karriär i bokförfatteri. Resultatet? Vägen till Mars, som finns att låna på biblioteket.

”Nudge Nudge”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s