Naturens kraft

älggräs
Älggräset blommar, det underbara som för många bara är vad vi kallar ogräs. Vi plockar i stora korgar och huset blir pudrat av blommornas ”fjun”. Doften är fantastisk och vi gör saft. När den är klar får den bara avnjutas vid speciella tillfällen.

Hallon och björnbär mognar lagom till semestern. Då plockar jag halvlitermåttet fullt några steg utanför dörren tidig morgon och häller dem slösaktigt över yoghurten som knappt syns där i botten av tallriken.

björnbär

I gräsmattan under björken brukar det komma björksopp. Vi bevakar den som guld, den ska plockas när den är fast och fin, och steker i riktigt smör. björksopp

I frysen ligger lite nässlor, de första späda, och påminner om hur ovilligt de hamnade där. Nästa år ska jag leta efter vitplister som saknar brännhår men lär smaka lika gott. Svinmålla borde ha ett vackrare namn. I England kallas den ibland ”Drottning Viktorias förtjusning” och visst är det lätt att bli förtjust i den mjuk, len och mjölig som den är.

På kvällen tar vi fram traven med böcker, lyfter blicken och spejar ut över ödetomten. Vi bestämmer oss för att skjuta upp stadsbesök och handling ytterligare en dag. Maten finns bara några steg bort.

vilda
Några boktips:
Det vilda köket (2014)

Mina favoriter som inte är helt nya:
Kan man äta sånt? (2007)
Plocka vilda matväxter (2007)
Till sist: en favoritlänk >>> Skogsskafferiet

Ulla, Stadsbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s