Av Ulla Desombre
Älggräset blommar, det underbara som för många bara är vad vi kallar ogräs. Vi plockar i stora korgar och huset blir pudrat av blommornas ”fjun”. Doften är fantastisk och vi gör saft. När den är klar får den bara avnjutas vid speciella tillfällen.
Hallon och björnbär mognar lagom till semestern. Då plockar jag halvlitermåttet fullt några steg utanför dörren tidig morgon och häller dem slösaktigt över yoghurten som knappt syns där i botten av tallriken.
I frysen ligger lite nässlor, de första späda, och påminner om hur ovilligt de hamnade där. Nästa år ska jag leta efter vitplister som saknar brännhår men lär smaka lika gott. Svinmålla borde ha ett vackrare namn. I England kallas den ibland ”Drottning Viktorias förtjusning” och visst är det lätt att bli förtjust i den mjuk, len och mjölig som den är.
På kvällen tar vi fram traven med böcker, lyfter blicken och spejar ut över ödetomten. Vi bestämmer oss för att skjuta upp stadsbesök och handling ytterligare en dag. Maten finns bara några steg bort.
Några boktips:
Det vilda köket (2014)
Mina favoriter som inte är helt nya:
Kan man äta sånt? (2007)
Plocka vilda matväxter (2007)
Till sist: en favoritlänk >>> Skogsskafferiet