Kategorier
Månadens mord

Tragedin i Åmsele

Av Håkan Olsson

Gravsten

Flertalet våldsdåd är meningslösa, inte sällan handlar det om spontana handlingar utförda under påverkan av droger eller alkohol. Trippelmordet i västerbottniska Åmsele i juli 1988 är bland det mest brutalt meningslösa; tre personer mördades på grund av en cykelstöld!

Upprinnelsen var att det finska paret Juha Valjakkala och hans flickvän Marita Routalammi under en stöldturné i Sverige hamnat i det avsides belägna Åmsele. När fadern i familjen upptäckte att en cykel var stulen tog han och sonen upp jakten. Vid byns kyrkogård konfronterade de tjuvarna och det slutade med att Juha kallblodigt avrättade både far och son. När modern letade efter familjemedlemmarna stötte hon på det finska paret och slutet blev detsamma.

Uppståndelsen i det nyhetstomma Sommarsverige blev naturligtvis enorm. Paret jagades genom hela landet och greps slutligen i Danmark. Under rättegången i Umeå tingsrätt skylde Juha på flickvännen men dömdes till livstids fängelse. Marita tilldömdes två års fängelse för medhjälp till mord.

David Lagercrantz, då kriminalreporter, skildrar dramat i Änglarna från Åmsele (1998). Den kände advokaten Pelle Svensson, Valjakkalas försvarare under tingsrättsförhandlingarna, har också skildrat historien i Utan nåd : grymhet utan gräns (2005). Händelserna har även filmatiserats; Jan Troells Il capitano från 1991 väckte till en början upprördhet men är en stilistiskt säker skildring av ett par ungdomar på glid.

I P 3 dokumentär kan du ta del av händelserna ur ett annorlunda perspektiv. Här berättas främst den passiva fickvännen Maritas historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s