Kategorier
Aktuellt Från bibliotekens gömmor Mot strömmen

Självhjälpsböcker – stjälp eller hjälp?

Av Håkan Olsson

Söker man på ämnesordet ”personlig utveckling” i biblioteksdatabasen får man närmare sjuhundra träffar. Jämte kokböcker är detta en av bokmarknadens starkaste trender.

Wayne W. Dyers Älska dig själv eller Inte sämre än man gör sig (1979) är ett tidigt exempel.På 70- och 80-talet var det företrädesvis amerikanska författare som spred budskapet om jagets allomfattande möjligheter – the sky is the limit.

Man kan nog se ett samband med den nyliberala och individualistiska tanketraditionen som dominerade politiken från sent 70-tal. Lösningen ligger alltid hos individen, samhälle och omgivande sociala strukturer skjuts i bakgrunden. Inte sällan har litteraturen en religiös eller new age-artad anstrykning, så exempelvis hos den indisk-amerikanske läkaren Deepak Chopra. Många av hans texter är översatta, exempelvis Makt, frihet och nåd: att finna källan till bestående lycka (2008). En annan storhet i genren är Philip C. McGraw, doktor Phil kallad. Hans TV-show har länge varit populär och böckerna är många, däribland Angelägenheter : att finna ditt autentiska jag (2003).

I Sverige var Kay Pollak tidigt ute, hans Att växa genom möten kom ursprungligen 1994. Numer är självhjälparna många; Sanna Ehdin, Mia Törnblom, Henrik Fexeus med flera. Kvaliteten är inte sällan rätt låg, både gällande språk och innehåll; plattityder samsas med förnumstiga tillrop. Men smaken är som bekant delad, försäljningssiffror och bokutlåning talar ett annat språk.

Jag vill också tipsa om några kritiska böcker. Efter att vid ett cancerbesked ha fått höra av läkaren att hon skulle ”ta det som en gåva” skrev amerikanskan Barbara Ehrenreich Gilla läget : hur allt gick åt helvete med positivt tänkande (2010). En annan kritiker är Brian Stephen vars Psychobabble nyligen utkommit på svenska (Psyksnack! : stick hål på självhjälpsmyterna, 2014).

Bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s