Kategorier
Mot strömmen Nytt på hyllan

Smartast i världen

Av Jeanette Malm

Albert Einstein

För att bli antagen i Mensa krävs en IQ på över 135. Detta innebär att man är mer intelligent än 98% av befolkningen, vilket i Sverige ger ett medlemsantal på knappt 5 000 personer.

Kända Mensamedlemmar är Jodie Foster, Joyce Carol Oates och åtminstone för mig lite överraskande, Steve Martin.

Om du tycker det verkar svårt att komma med i Mensa är det en barnlek jämfört med två andra IQ-sällskap. I Mega Society platsar endast var miljonte person, och i Giga Society en på miljarden. I Giga finns följaktligen endast 9 medlemmar i hela världen, varav en är svensken Andreas Gunnarsson.

Om detta och om hur författaren reser världen över för att intervjua personer med hög intelligens, kan du läsa i Linda Leopolds Smartast i världen – IQ-sällskapen från insidan. Hon slår hål på myten att personer med hög IQ är osociala kufar. De flesta har inte så mycket gemensamt mer än smartheten, och det faktum att de alla har haft en ganska besvärlig skolgång. Mensa jobbar aktivt världen över för att hjälpa barn med särbegåvning att få den undervisning de behöver för att inte bli understimulerade.

Tester av typen Mensa mäter det vi anser vara intelligens i traditionell bemärkelse, framför allt logisk-matematisk förmåga.  Psykologen Howard Gardner menar att vi har fler typer av intelligens, som social, kroppslig och musikalisk. Läs mer i boken De sju intelligenserna >>>

Genom att utmana sin hjärna kan man faktiskt till viss del förbättra sin intelligenskvot. I boken Hjärngympa får du i 52 steg (gen)vägen till smarthet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s