Kategorier
Från bibliotekens gömmor Träningstips

”Bara” fötter

Av Frida Werner

Fötter

Någon gång har vi nog alla ställt oss frågan: hur hamnade jag här? Det jag talar om är det sporadiska surfandets förmåga att föra oss till platser som vi inte visste fanns. För mig hände det häromdagen då jag tänkte fixa mina hobbitliknande fötter inför den stundande sandalsäsongen. Jag hade plockat fram det nödvändiga: vinkelslip, sax och tvättsåpa. Men innan jag satte igång tänkte jag först leta upp lite goda råd ifrån internet. Jag vet inte hur, men av någon anledning hamnade jag istället på sidor som handlade om fotbindning (även kallat lotusfötter eller liljefötter), vilket inte riktigt var vad jag hade tänkt mig. Jag ställde mig återigen frågan: hur hamnade jag här?

Fotbindning är ett exempel på hur mode och fashion kan gå till det extrema. Fotbindning var en sed som gick ut på att binda unga flickors fötter på så vis att fötterna tvingades växa i båge. När det inte längre fanns något mellanrum mellan hälarna och tårna, fick flickorna byta bandagen mot skor. Dessa skor var oftast dyrbara och med diverse utsmyckning. Syftet med seden var att höja kvinnans värde i brudköpet. Varför just detta var så populärt verkar det inte finnas något definitivt svar på. Det finns argument för att det skulle ha ansetts som attraktivt (?), men då syftar det troligtvis på skorna de kunde bära, inte på själva foten som var deformerad och oftast mycket illaluktande. Andra forskare säger att det var en fråga om att visa sin samhällsstatus. En kvinna med lotusfötter blev handikappad och kunde oftast inte gå utan hjälpmedel, vilket innebar att hon inte kunde vara en del av försörjningen av hushållet. Detta signalerade till omvärlden att man hade det gott ställt eftersom man hade råd att ta en kvinna med lotusfötter till hustru. Det finns också teorier om att man gjorde detta för att kvinnan skulle vara bunden till hemmet, att hon inte hade den fysiska möjligheten till att kunna ta sig någonstans – som att vingklippa en fågel.

Är du som jag skräckfascinerad och vill läsa mer? Då kan Jung Changs bok Den sista kejsarinnan av Kina rekommenderas.

Har du ett allmänt intresse av fötter har vi dessa på biblioteket:

Moderna skor – plågade fötter: insikter och träning för en friskare fot Helle Gotved

Zonterapi på 5 minuter: enkla massagetekniker på händer och fötter Ann Gillanders

Zonterapi för kvinnor: massageteknik på händer och fötter ger hälsa och välbefinnande – Nicola Hall

Instant nailcare : fabulous nails in next to no time Sally Norton

Eller varför inte göra sig redo inför beach 2014 med lite fotgymnastik:

Starka fötter Jari Ketola & Anna Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s