Kategorier
Aktuellt Mot strömmen Ut i världen

Saviano och maffian

Av Jeanette Malm

Maffiaattribut: kortlek, hatt, pistol, cigarrer.

27 år gammal tvingades Roberto Saviano att gå under jorden, att leva med ständigt dödshot, att aldrig sova mer än två nätter på samma ställe och att aldrig ta ett steg utan att följas av livvakter.
Anledningen är att han, en italiensk journalist och författare, skrev boken Gomorra om den neapolitanska maffian. Häromåret filmades boken, och även den kan du låna >>>

Maffian kontrollerar hela samhället, från sophantering till restaurangbranchen, och står givetvis bakom i princip all narkotikahantering och prostitution. Saviano växte upp i maffians epicentrum, men gjorde ett annat val, utbildade sig och bestämde sig för att det fick vara nog. Senare har han sagt sig ångra boken, eftersom han troligen aldrig mer kan leva som en fri människa. Maffiabossar lär ha sagt att  ”Vi har begravt honom utan att mörda honom. Han ligger i en kista utan att vi skjutit ett enda skott”.

Det är nog svårt att förstå vidden av Savianos mod. Efter att ha riskerat livet som infiltratör av avslöjare av maffian, har han gett sig på att granska handeln med kokain. Detta skildras i boken Zero, zero, zero

zero-zero-zero

Roberto Saviano leder i Italien ett populärt TV-program, Vieni via con me (Kom med mig). Televisionen i Italien förknippas mest, åtminstone av mig, med lättklädda tjejer vars enda syfte är att se bra ut och med Berlusconi som ju började sin karriär som mediemogul innan han gick över till politiken. I Kom med mig, som även finns som bok med tankarna bakom debatten, diskuterar Saviano frågor om demokrati och öppenhet som vi tar för självklara i Sverige. Bilden han ger av Italien är väldigt långt i från det turistland vi besöker och beundrar för dess konst, arkitektur, natur och goda mat.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s