Kategorier
Aktuellt Mera sport Ut i världen

Svensk aspirant på vinnartiteln i årets Grand Prix Formel 1

Av Frida Werner

I enlighet med Henry Fords löpandebandprincip har skidåkarna svischat, med rasande hastighet, nedför de Kaukasiska bergstopparna. De olympiska spelen har inneburit intensiva veckor men Sotjis karriär som internationellt händelsecentrum tar inte slut här och blod, svett och tårar har ännu inte slutat lacka. Sotji börjar nämligen förbereda sig inför nästa aktivitet, då ljudet ifrån knarrande snö byts ut mot motorbuller och avgasknallar. Den friska fjälldoften kommer till hösten 2014 vara ett minne blott och istället kommer luften fyllas av den specifika arom som bara bränt gummi mot asfalt kan avge, då Sotji tar hand om Rysslands första Grand Prix Formel 1.

Det första Grand Prix Formel 1 kördes redan 13 maj 1950 på Silverstone i Storbritannien. Motorsporten är en miljardindustri där en årsbudget för ett stall kan ligga på ca 250 miljoner euro! Årets Formel 1 tävling kommer vara speciellt spännande för Sverige då det nyligen blev officiellt att Marcus Ericsson, som är den första svenska deltagaren sedan 1991, ska vara med och tävla. Premiärloppet för året 2014 drar igång den 16 Mars och kommer att köras i ”down under”, a.k.a. Australien.Här finns F1:s kalender för 2014.

För den intresserade har vi på stadsbiblioteket lite gott och blandat om ämnet:

Minnen av Ronnie : vänner, kollegor och fans minns racinglegenden Ronnie Peterson skriven av Tomas Hägg och Joakim Thedin

 George Johanssons motorblandning : [Ronnie Peterson, 1900-talets snabbaste svensk : följ med i 3 superbilar, Ferrari, Rolls Royce, Maserati] av George Johansson

 The unofficial complete encyclopedia of Formula One : an illustrated guide to the world’s fastest sport av Mark Hughes

Vi har även tidskrifter till utlåning:

Bilsport

Teknikens värld : allt om bilen

Vi bilägare

Wheels : magazine

Bild
Bild

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s