Kategorier
Naturrutan

Ett gammalt hundliv

Av Frida Werner

Hundar bakom staket

När märker man egentligen att ens fyrbenta trotjänare börjar bli gammal?

Själv har jag två hundar som båda två har börjat komma upp i aktningsvärd ålder. De är fortfarande två pigga damer men jag har lite smått börjat lägga märke till att det inte riktigt är som förr. Detta märks framförallt på morgonen, som i alla år har sett likadana ut med en rastning av hundar först och efter det, tid till mig och mina bestyr.

Idag är det istället jag som går upp först och, till skillnad från tidigare, hinner jag duscha, sätta på mig ansiktet, äta frukost och ställa mig fullt påpälsad vid dörren med två tomma koppel i handen och vänta på att någon ska reagera. Efter en liten stund kommer det två framlunkande individer som tar en evig tid på sig att komma till dörren, eftersom det måste pausas på halva vägen för lite stretching.

Det finns få saker som är mysigare än en klok (sic!) och gammal hund, men vad är det egentligen man ska tänka på när hunden börjar bli äldre? I samband med att hunden blir tystare och lugnare är det lätt att tro att den inte heller behöver den aktivitet som den gjort förr. Det kan stämma till viss del när det gäller den fysiska träningen men en äldre hund behöver fortfarande stimulans för hjärnan och att det händer någonting i vardagen för att den ska må bra.

En specialist inom ämnet är hundpsykologen Anders Hallgren som också har skrivit många böcker om hundar och psykiskt välbefinnande. För mig är Hallgren en personlig favorit och min första hundbok som jag köpte i samband med första hundköpet är just skriven av honom och har titeln Lyckliga lydiga hundar. Han har också, tillsammans med Eivor Rasehorn, ägnat speciell omtanke till den äldre hunden i boken Den gamla hunden : om den äldre hundens fysiska och psykiska välbefinnande.

Eller varför inte börja med någonting helt nytt och prova på klickerträning/shaping? Min ena hund var ingen ungdom när jag ”klickade” in henne och det går faktiskt att lära gamla hundar sitta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s