Kategorier
Aktuellt

Internationella kvinnodagen

Av Jeanette Malm

”Säg inte ”grattis på internationella kvinnodagen”! Det är inte en födelsedag. Det är en dag emot orättvisa.” ” Att säga grattis till alla kvinnor på internationella kvinnodagen är som att säga grattis till alla hiv-smittade på världsaidsdagen.”

Två Twitterinlägg bland många med samma innebörd ; 8 mars är ingen jippodag utan har sitt ursprung i kampen för kvinnlig rösträtt. Även om den rättigheten är självklar i många länder (sorgligt nog inte i alla) finns det fortfarande all anledning att arbeta för kvinnors jämställdhet med män:

Den dagen ingen kvinna dödas för att hon är kvinna, den dagen alla kvinnor har samma möjligheter till utbildning, vård, egen försörjning och självständighet som männen har, då kan vi avskaffa kvinnodagen.

Enligt Wikipedia har Internationella kvinnodagen på många håll mist sin politiska laddning och blivit en krämardag i stil med Alla hjärtans dag eller Mors dag. Beklämmande om det är sant, än har jag åtminstone inte sett tecken på det i kommersiell reklam.

Vill du läsa mer om feminism är förstås biblioteken en guldgruva, kolla här vad som finns >>>

under rosa

Ska du bara läsa en, är detta mitt tips: Nina Björks Under det rosa täcket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s