Kategorier
Aktuellt Mera sport

”I fäders spår för framtids segrar”

Av Jeanette Malm

Bild av skidåkare på Vasaloppet

Det har hängt på en skör tråd i år – ska Vasaloppet köras eller inte? Nyligen meddelades att det kommer att gå, men kanske inte med ultimat skidföre eftersom banan på sina håll är mer vatten- än snötäckt.

Loppet går första söndagen i mars och har gjort så sedan 1922 då 119 åkare startade. 1932 och 1990 ställdes loppen in eftersom det rådde snöbrist, 1934 hade man för få anmälda för att genomföra loppet. Det problemet är inte aktuellt idag, när man räknar antalet anmälda till 15 000. Ytterligare 60 000 deltar i övriga tävlingar under Vasaloppsveckan.

Vasaloppet genomförs till minne av Gustav Vasas flykt mot Norge 1521. Nutida historiker menar att berättelsen om kungens mödosamma färd undan de danska förföljarna är i det stora hela en skröna med drag som är återkommande i folksagor.

 

Vår nuvarande kung deltog  1977 på tiden 8.12.41 och var den förste kungen i loppets historia. Han anmäldes för övrigt under namnet Carl Bernadotte. Hur det såg ut kan du se i  klippetKungen åker Vasaloppet.

Allt detta och väldigt mycket mer kan du läsa om i dessa böcker, som alla finns att låna hos oss. Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s