Kategorier
Aktuellt Mot strömmen Om jag var din hemmafru

Köttfri måndag

Av Jeanette Malm

Sallad och grönsaker

Köttätandet har ökat sedan Sverige blev medlemmar i EU. Under åren 1995 till 2009 ökade den svenska köttkonsumtionen med närmare 48 procent, från 55,2 till 77,6 kilo per person och år. (källa Jordbruksverket) Vår köttkonsumtion leder till många allvarliga miljö-, hunger- och hälsoproblem. Köttfri måndag är en global  kampanj som verkar opinionsbildande för att minska köttkonsumtionen. Idén kommer ursprungligen från ingen mindre än Paul McCartney och hans dotter Stella, båda övertygade vegetarianer. Läs här om Meat free Monday >>>

I Sverige har kampanjen orsakat debatt. Lantmännens riksförbund serverade i motprotest hamburgare utanför en skola i Nyköping som infört köttfri dag. Argumentet kändes inte direkt övertygande… : ”Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska blir snygga att äta kött”

Norska försvaret är däremot föregångare, köttfri måndag infördes i höstas. En besparing på 150 ton (TON!) kött under ett år. Uppenbarligen klarar sig militärer utmärkt utan kött en dag i veckan, vilket borde slå hål på LRF:s argument.

Vill du ha tips och inspiration att laga vegetariskt? På biblioteken finns massor av gröna kokböcker, kolla här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s