Kategorier
Månadens mord

Crime of the century – kidnappningen av Charles Lindbergh Jr

Av Håkan Olsson

Gammalt flygplan

Tisdagen den 1 mars 1932 var kall och blåsig. I den stora villan utanför Hopewell i New Jersey sitter paret Lindberg och språkar på bottenvåningen. Charles Lindbergh är en av världens mest kända människor sedan han som första ensamflygare korsat Atlanten 1927. Han är gift med Anne Morrow, förmögen dotter till den amerikanske ambassadören i Mexiko. När barnflickan vid tiotiden tittar till Charles junior, ett år och åtta månader gammal, är sängen tom och barnet borta. Utanför fönstret ligger en stege och i ett kuvert finns ett krav på 50 000 dollar i små sedlar. Brottet väcker oerhörd uppmärksamhet och indignation. I brevet sägs det att pojken mår bra. Ett par månader senare hittas ett barnlik inärheten av Hopewell som identifieras av Lindbergh. Kidnappningen är därmed ett mord. 

Efter ett långt och snårigt utredningarbete, där den kvarglömda stegen är en viktig pusselbit, grips den tyskättade snickaren Bruno Hauptmann i september 1934. Hauptmann har använt sedlar som kan kopplas till den tidigare överlämnade lösensumman. Han påstår dock att han förvarat pengarna för en väns räkning, denne har åkt till Tyskland och senare avlidit. I april 1936 avrättas Hauptmann i elektriska stolen.

Naturligtvis har fallet blivit omskrivet, många anser att Hauptmann inte gavs en rättvis rättegång. Det finns t o m teorier om att det funna liket inte var Charles Jr. I antologin Rättegångar som skakat världen, sammanställd av Hans Villius (1961), skriver Sidney B. Whipple om Lindbergh-fallet. I en nutida antologi, Historiens största mordgåtor : ouppklarade mord som fortfarande förbryllar (2004) är Clas Svahn i bidraget Mordgåta utan slut – Charles Lindbergh Jr. mer tveksam till Hauptmanns skuld; där Whipple ser klarheter ser Svahn oklarheter. Max Allan Collins har i romanform behandlat fallet, Kidnappad (1993).

Lindbergh, som var svenskättad och dog 1974, hamnade delvis i vanrykte under kriget då han uttryckte protyska åsikter. Senare blev han engagerad i miljörörelsen. Hans självbiografi  Ett liv : mina övertygelsers självbiografi utgavs på svenska 1982.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s