Kategorier
Från bibliotekens gömmor Naturrutan

Katter och böcker, katter och bibliotek

Av Jeanette Malm

Katter och böcker är som ler och långhalm, eller? Kanske inte alltid, och inte alls för min egen del då jag är utpräglad hundmänniska, men det verkar finnas en stark koppling mellan läsande människor och katter.

Söker man i  bibliotekskatalogen finns det ganska många belägg.  Doris Lessing och T.S Eliot, båda nobelpristagare i litteratur, har skrivit om sina katter. Lessings Om katter och Eliots De knepiga katternas bok, som ligger till grund för musikalen Cats. Diktsamlingen, för det är en sådan, behandlar olika katters personligheter, levnadsöden och vänskapskretsar.

lessing

Bibliotekskatten Dewey kom för några år sedan. Den bygger på en verklig händelse i en amerikansk småstad där en katt bestämmer sig för att flytta in på biblioteket. Han blir älskad och omskriven, hans död rapporterades i 300 tidningar världen över. För oss bibliotekarier är namnet på katten lite extra roligt, eftersom Dewey decimal classification  är benämningen på ett klassifikationssystem som används över nästan hela världen. Ännu inte i Sverige, men det är en tidsfråga.

Även på nätet är katten det populäraste husdjuret. På Youtube finns hundratusentals filmklipp med gulliga katter och att dela dessa klipp har nästan blivit en folkrörelse.

Till och med jag erkänner att det är hjärteknipande gulligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s