Kategorier
Aktuellt Ut i världen

OS+politik = sant

Av Håkan Olsson

Olympiska spelen berör, gläder och förskräcker. För oss idrottsvänner är det en höjdpunkt, för andra en lågsäsong. Nu handlar spelen även om annat än det idrottsliga och så har det alltid varit, även om IOK alltid försökt hålla politiken på armslängds avstånd.

1936 reste en ung DN-journalist till Berlin för att bevaka olympiaden. Barbro Alving, eller Bang, förskräcktes av propagandamaskineriet och den bombastiska rekvisitan. Långt senare, 2008, utkom Dagbok från Berlinolympiaden, som tydligt visar att de mörka tecknen var fullt synliga för den som ville se.

Inför Sotji-spelen är HBTQ-frågorna i fokus och  den ryska inställningen upprör flertalet. Den högsta amerikanska statsledningen kommer inte till invigningen, däremot skickar man två kända homosexuella sportprofiler.

Vid spelen i Mexico City 1968 stod medborgarrättsfrågorna i centrum, kändast är Black Power-manifestationen på prispallen efter 200-metersloppet. Guldmedaljören Tommie Smith och bronsmedaljören John Carlos sträckte i tystnad sina knutna nävar mot skyn. I hemlandet följde utfrysning och avstängning. I senare tid har dock Smith hedrats för sin insats. Om detta kan man läsa i Silent gesture : the autobiography of Tommie Smith (2006).

Sommarolympiaden i München 1972 var framgångsrik för den svenska truppen. Stämningen var vänlig och festlig men halvvägs förändrades allt. Vid ett gisslandrama dödades elva israeliska idrottsmän av palestinska terrorister, senare sköts fem av gisslantagarna till döds av västtysk polis. Dramat chockade världen och spelen avbröts en dag. Den amerikanske simmaren Mark Spitz, av judisk börd, som tog sju guld, åkte hem i förtid. Per Olov Enquist följde spelen för Expressens räkning, texterna samlades i boken Katedralen i München och andra berättelser (1972).

Bild
OS-ringarna

Senare under kalla kriget har olympiska spel bojkottats av politiska skäl. Svenska Dagbladets tidigare sportchef Sune Sylvén har tillsammans med Ove Karlsson publicerat OS : historia & statistik (2008) samt Vinter-OS : historia & statistik (2009). Bägge är vederhäftiga och faktafyllda men tar också upp omgivande omständigheter, likt ovan nämnda bojkotter. Åke Stolt, legendarisk journalist på Sydsvenska Dagbladet, har i Ingen lek utan eld : en olympisk krönika från Aten till Aten (2004) skildrat den olympiska tanken från antiken till vår tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s