Kategorier
Aktuellt

Du spelar ju schack, inte sant?

Schackbräde

Det råder schackhysteri i vårt grannland. Norsk TV direktsänder matcher, skolbarn följer dramatiken från klassrummen och snart finns inte ett schackbräde kvar i butikerna.

Anledningen heter Magnus Carlsen som endast 23 år gammal är nybliven världsmästare i schack. Förutom omätlig ära vann han också 9 miljoner kronor.

Schack är ett spel med anor, och tros ha uppstått redan på 500-talet i Indien. Ordet schack betyder f.ö. ”kungen är död”, visste ni det? Spelet är oändligt variationsrikt, en källa säger att det finns fler möjliga sekvenser av drag än atomer i universum.

Citatet i rubriken ovan är hämtat från Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet. Filmen innehåller en scen som nog de flesta känner till vare sig man sett hela filmen eller ej, där döden och riddaren spelar ett symboliskt laddat parti schack på Hovs Hallar.

Musikalen Chess handlar om schack, kärlek och storpolitik och är en världsuccé som ständigt hittar ny publik. Intressant nog är det inte helt ovanligt med kombinationen schack och politik, minns bara matchen mellan Bobby Fischer från USA och den ryska världsmästaren i schack, Boris Spasskij i Reykjavik 1972.

Även om schack är ett skicklighetsspel där du inte kan förlita dig på turen är reglerna såpass enkla att även barn kan lära sig spela. Utmaningen ligger i hur du använder dina drag och i förmågan att tänka flera steg framåt. Inte för inte har alltfler lärare börjat använda schack i undervisningen, då man anser att det tränar matematiskt tänkande och logisk förmåga.

Blir du nyfiken och vill börja spela? Vi har böcker om schack på biblioteken – kolla listan nedan för ett litet urval. Dessutom finns möjlighet att spela i vårt vackra Stadsbibliotek, där bräde och pjäser finns att låna. Välkomna!

Schack- tankens äventyr och idrott

Lär dig spela schack

Träna schack med Jesper Hall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s