Kategorier
Månadens mord

Yngsjömordet 1889

Av Håkan Olsson

Det går rykten i den lilla byn Yngsjö, någon mil söder om Åhus i nordöstra Skåne, att allt inte står rätt till hos Anna Månsdotter. Hon är änka sedan några år och driver gården tillsammans med sonen Per Nilsson. Mor och son verkar väldigt bundna vid varandra, kanske väl mycket? När sonen gifter sig med Hanna Johansdotter verkar äktenskapet dömt från början, modern är svartsjuk och vill ha sonen för sig själv. Upprepade gånger söker Hanna hjälp hos sina föräldrar, varje gång återvänder hon till sin make. Den 28 mars 1889 hittas Hanna död i källaren och rätt snart erkänner mor och son att de tillsammans mördat henne. Fallet väcker stor uppmärksamhet, bägge döms till döden men Per Nilsson benådas och tilldöms livstids fängelse (han friges 1913 och avlider 1918). Annas dödsdom verkställs av skarprättaren Albert Gustaf Dahlman. Hon blir därmed den sista kvinna som avrättas i Sverige.

Fallet är omskrivet i flera böcker. Yngve Lyttkens, gift med Alice Lyttkens, utgav 1951 Yngsjömordet,

(ny upplaga 1966). Hanna Olsson publicerade 1984 Skulden : modern, sonen och hustrun i Yngsjödramat. Intressant är också Göran Bergstrands En själasörjares dilemma (2002) där fallet betraktas ur den unge prästen Malte Hasselquists perspektiv. Hans uppgift var att få Anna att bekänna sin skuld inför Gud och därmed försonas. Med detta misslyckades han fullständigt.

Dramat har också filmats, bl a i serien Skånska mord, som visades i SVT på 80-talet.

Ett svar på ”Yngsjömordet 1889”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s