Kategorier
Aktuellt

Jul, jul strålande jul

Av Ulla Desombre

Julstrumpor

Slutet på november, början av december är en härlig tid. Då börjar drömmen om julen. I år ska bli den mest minnesvärda av dem alla, precis så tänker jag varje år vid den här tiden. Framför mig ser jag hur vi kommer hem sent en kulen arbetsdag i december och öppnar dörren till en värld av värme som strålar i rött och guld. Inget tidskriftsomslag eller film ska kunna hävda sig i konkurrensen.

Fredag kväll är soffan full av julböcker och tidskrifter, anteckningsbok och pennor. Bara platsen där jag själv sitter är fri. Lördag morgon stiger jag upp, äter frukost och slår mig ner i soffan. Nu har jag kommit till nyårsafton som likt jul ska gnistra men nu är allt, som genom ett trollslag, vitt och silver. Tårtan ska vara vit och dekorerad med silverkulor som rinner över kanten ner på brickan.

Vid 11-tiden meddelar maken att han ska gå ut i förrådet och leta efter julgransfoten. Han tar god tid på sig. Jag klär på mig och tar en promenad ner till havet. Vågorna piskar och jag njuter av kölden som biter i kinderna.

Väl inne igen värmer vi medelmåttig saftglögg och pepparkakor köpta i all hast på väg hem torsdag kväll. Årets första. Vi ägnar en kort stund till att fundera över glögg i all enkelhet med ett fåtal vänner, om vi ska strunta i Jansons i år men kommer fram till att bror verkligen uppskattar den. Det är han ensam om. På annandagen vill säkert utflugna, hemvändande barn ha pizza.

Jag plockar ihop alla böckerna i två snygga staplar och lägger dem i bokhyllan. Tidskrifterna får ligga på soffbordet och glänsa. Ja visst, vi måste kolla att inga möss gnagt på skidkängorna. Nyår kommer att gnistra, av knarrig snö, långt från civiliserade trakter och maten kommer vara mackor och ljummen choklad i termos. Hur kunde jag glömma det?

Glöm inte biblioteket i juletid. Hos oss kan du koppla av och drömma. Vi har mängder av härliga julböcker, tidskrifter och julmusik.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s