Kategorier
Från bibliotekens gömmor Konstkollen

Följ med på några resor tillbaka i tid och rum med hjälp av unika fotosamlingar!

Av Ingrid Lönegren

Kamera

Roman Vishniac, rysk fotograf bosatt i Tyskland på 30-talet, förstod tidigt det öde som väntade den judiska befolkningen. Med fara för eget liv reste han runt i östeuropas små byar (shtetl) och i Warszawas getto och fotograferade människor och miljöer – med dold kamera! En stor del av hans 60.000 bilder beslagtogs, men många lyckades han gömma och rädda till eftervärlden. I boken Verschwundene Welt (eng. utg. ”A vanished world”) finns en del av denna bildskatt från en utplånad civilisation. Som dock lever vidare i fotografierna av ett hungrande barn, små pojkar i religionsskolan, en skomakare, gatubilder …

The wonderful world of Albert Kahn är en fotobok med bilder tagna före och under 1:a världskriget, och från hela världen. Det unika är att man använt sig av den första riktiga färgbildstekniken, som gör ett nästan akvarellartat intryck. Bilderna i boken är del i Kahns storslagna projekt att avbilda alla världens folkslag, som han kallade ”Archives of the world”. För att ro i land sitt ambitiösa projekt använde han sin stora förmögenhet till att anställa och sända ut professionella fotografer till mer än femtio länder. Här finns också sällsynta bilder från skyttegravarna i första världskrigets Europa.

Nybyggarsamhället Kiruna, Kebnekajses fjällvärld, järnvägsrallarnaoch samerna under första hälften av 1900-talet finns dokumenterade av fotografen Borg Mesch, som 1899 flyttade till Kiruna från Skåne. Äventyrlig till sin natur lämnade han porträttfotografin för fjällexpeditioner och bergsbestigningar. Flera böcker av och om Borg Mesch finns publicerade, bl. a. Fjällvråken Borg Mesch.

Att vara fotograf, speciellt porträttfotograf, var ett av de få yrken som stod kvinnor till buds i början av 1900-talet. Varbergs museums årsbok 2006 ägnar hela årgången åt Mathilda Ranch, fotograf i Varberg. Ett stycke lokal- och kvinnohistoria på en gång.

Känner du sen för en film med samma tema vill jag varmt rekommendera Jan Troells Maria Larssons eviga ögonblick.

På fackavdelningen övre plan kan du i november se ett antal historiska kameror: en Kodak lådkamera eller en liten läcker Contessa Nettel Piccolette t.ex!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s