Kategorier
Från bibliotekens gömmor Månadens mord

Politiska mord och mordet på John F Kennedy

Av Håkan Olsson

John F. Kennedy som frimärke

Det brukar sägas att varje amerikan född före 1950 vet vad hen gjorde vid lunchtid fredagen 22 november 1963. Samma kan sägas om svenskar angående fredagen 28 februari 1986. Politiska mord förskräcker och fascinerar, särskilt om det gäller demokratiskt valda ledare.

Litteraturen om mordet på John F Kennedy är oöverskådlig, inte minst beroende på alla konspirationsteorier i omlopp. Det amerikanska presidentmordet har analyserats i minsta detalj, den berömda s k Zapruder-filmen har exempelvis närgranskats filmruta för filmruta. Nedan följer några litteraturtips ur den väldiga textmassan.

En bra genomgång av de politiska mordens historia är Göran Rystads Politiska mord – det yttersta argumentet (2004). Författaren inleder med en allmän betraktelse och studerar därefter uppmärksammade statsmannamord, från Julius Ceasar till Martin Luther King. Vill man ha en vederhäftig sammanfattning av exempelvis mordet på president Kennedy är Rystads bok att rekommendera. En äldre bok som rör samma ämne är Eigil Steinmetz Attentat och politiska mord : från Marat till John F Kennedy (1971).

Jim Garrisons JFK : Jakten på Kennedys mördare (1992) driver tesen att presidenten mördades av politiska skäl, orsaken till mordet stod att finna i Kennedys vilja att avsluta engagemanget i Vietnam. Boken ligger till grund för Oliver Stones film JFK. En tidig skildring är William Manchesters En presidents död (1967).

Flera skönlitterära författare har skrivit om mordet. Särskilt kan nämnas Don DeLillos Vågen (1989) och Norman Mailers En amerikansk gåta (1996). Mailers bok är en tegelsten vars fokus är Lee Harvey Oswald, den förmodade gärningsmannen. Författaren följer Oswald tätt i spåren, från den stökiga uppväxten via marinkåren och vistelsen i Sovjetunionen. DeLillos bok är en tät, vindlande resa i det amerikanska 60-talet.

En utmärkt bok om mordet är Erik Åsards Det dunkelt tänkta : konspirationsteorier om morden på John F Kennedy och Olof Palme (2006). Åsard gör rent hus med diverse konspirationstankar och lutar mot att Oswald verkligen mördade presidenten. Vill man grotta ner sig i konspirationer kan man ge sig ut på nätet, det finna mängder av hemsidor i ämnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s