Kategorier
Aktuellt Naturrutan

Stormar vi minns

Av Jeanette Malm

Storm på Stångehuvud

Det givna samtalsämnet under veckan har så klart varit stormen Simone. Halland och Halmstad var tydligen värst drabbade denna gång, även om förödelsen inte går att jämföra med hur det såg ut efter att Gudrun dragit fram i januari 2005. Vi som är tillräckligt gamla minns också den stora höststormen 1969. Ingen i mitt lunchrum kunde dock erinra sig att den hade något namn.

Lite forskning i ämnet visar att det i Sverige är ett ganska nytt påfund med mänskliga namn på stormar och orkaner. Gudrun var den första i raden, följd av Per, Berit och Simone.

Hur vet man när det är kuling, storm eller orkan?

Som mått på vindhastighet används oftast m/s (meter per sekund). För att kallas kuling – som f.ö. bara används till sjöss, på land heter det hård vind! – ska vinden ligga mellan 13.9 och 20.7 m/s.

Storm kallas vindar mellan 24,5 och 32,6 m/s och då styrkan närmar sig 30 sekundmeter blir verkningarna följande : på stora ytor i skog har alla träd fällts av vinden, stora fartyg som nyss synts försvinner bakom vågberg, havet helt vitt, skum i luften försvårar sikten. (källa: Wikipedia)

Orkan, slutligen kan ha en hastighet på upp till 61 m/s. Då flyger stora föremål i luften, fönster blåser in, byggnadsställningar rasar, båtar kastas upp på land, allmän ödeläggelse.

Varför är hösten stormarnas tid?

Så här förklarar SMHI orsaken : Under denna tid på året står solen allt lägre och värmer allt mindre. I de södra delarna av landet gör det relativt varma havsvattnet att det är varmare där än längre norrut där även antalet soltimmar minskar i snabbare takt.
Den ökande temperaturskillnaden innebär att fler och kraftigare lågtryck bildas med regn och höststormar i Sverige som följd. Det medför även att kallare och kallare luft portionsvis avancerar söderut. Lågtryckens banor går ofta över södra Sverige och medför vissa år omfattande stormar medan andra år är betydligt lugnare.

Vill du läsa mer om väder och vind?

Stormen : berättelsen om en katastrof

Efter stormen – en sociologisk undersökning av skogsägarfamiljer

Böcker om klimat och väder

Bild
Bild
Bild
Bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s