Kategorier
Naturrutan

En fågel i handen – och tjugo i trädet

Av Benedicte, Stadsbiblioteket i Halmstad

Koltrast

Fåglar har aldrig varit min starka sida. Först missade jag fjärde klass och därmed flög fåglarna mig förbi. Sedan bytte jag land och förlorade då den minimala kunskap som jag ändå lyckats förvärva. Här pratade man om korp när man menade ravn, skovskade blev nötskrika och isfuglen en kungsfiskare. Storken förblev i alla fall en stork.

På senare år har hela måskolonier invaderat husens tak och dränkt koltrastens underbara sång. Det har inte främjat lusten till närmare bekantskap. Men i våras hände det något. I kompisens trädgård står ett äppleträd alldeles nära fönstret, och en dag fick jag uppleva den betagande synen av en hel koloni sidensvansar som kalasade på övervintrad frukt. Vackert och storslaget! Sedan kom Nicco in i mitt liv: en tilltufsad måsunge som gjorde sin första flygning på hög höjd i en ellips framför min balkong, med stolthet och någon bävan i blick.

Därför sker det nu pyttesmå men glädjerika framsteg i mina ornitologiska kunskaper. Ett underbart hjälpmedel är Fågelsång: 150 svenska fåglar och deras läten. Varje fågel presentaras på ett uppslag med bild, text och läte. Boken är bäst att sitta med i soffan, gärna med nyfikna barn bredvid sig. Här får man smakprov på kvittrande, skrikande, kraxande, och för den som vill veta mer finns det cd:n att lyssna vidare på: Fåglar i vår närhet och många fler.

För ännu mer hissnande vyer rekommenderas DVD :n Flyttfåglar, en Oscarsnominerad dokumentär som följer fåglar på deras färd över sju kontinenter.

Ute i naturen är LärKvitter smidig. I denna app från Jordbruksverket kan man på plats jämföra ljud och bild och läsa mer när man kommer hem.  T.ex i Fågelguiden: Europas och Medelhavsområdets fåglar i fält med detaljerade beskrivningar och rikt bildmaterial. Så nu vet jag hur Nicco ska se ut som tonåring!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s