Kategorier
Månadens mord

Thomas Quick – den stora rättsskandalen

Är det möjligt att ljuga sig till åtta fällande morddomar? Tomas Quick, som numer återtagit sitt ursprungliga namn Sture Bergwall, är bevis för att det faktiskt går. Visserligen finns det fortfarande personer, däribland förre justitiekanslern Göran Lambertz, som tror att Bergwall kanske ändå är skyldig, men efter sju resningar (en återstår) bör man givetvis betrakta Berwall som oskyldig.

.images(5)

Journalisten Hannes Råstam, död 2012, får nog sägas ha skrivit den definitiva skildringen av rättsskandalen Quick. I Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare (2012) belyser han, efter en ohyggligt djupgående research, hur åklagare, polisutredare, terapeuter och även advokat alla strävar mot samma mål – att få Quick fälld. Med uppmuntrande uppmärksamhet och allt mer medikamenter fås Quick att minnas och berätta om förfärliga mord. Åklagaren åsidosätter objektivitetsprincipen, polisen fyller i, terapeuten uppmuntrar och advokaten håller med. När en ny läkare på Säter stoppar drogtillförseln tystnar Quick, byter namn till Bergwall och börjar så småningom ge en helt annan version. Resultatet blir en uppmärksammad TV-dokumentär och i fjol ovan nämnda bok.

Det är intressant att se hur tiderna förändras. På 90-talet trodde flertalet på Bergwalls skuld, nu ytterst få. Man ställer sig frågan: hur gick allt detta till? Brodern Sten-Ove Bergwall skrev redan 1995 boken Min bror Thomas Quick, där han försöker reda ut allt som brodern sagt om uppväxten, med övergrepp och misshandel. Sten-Owe känner inte igen sig, försöker förstå, man anar mellan raderna att han tvivlar på broderns skuld.

2002 publicerar Janne Mattsson Gåtan Thomas Quick, helt övertygad om Bergwalls skuld. Kändisadvokaten Pelle Svensson har länge tillhört tvivlarna, liksom f ö Jan Guillou och Leif GW Persson; 2009 publicerade Svensson  Quick : den stora rättsskandalen.

Det mest skrämmande i sammanhanget är naturligtvis följdfrågan. När Bergwall friats innebär det att åtta mord saknar lagförda gärningsmän, åtskilliga närstående vet ännu inte vem som bragt nära och kära om livet. Det är sålunda många offer i denna svarta fars.

Håkan Olsson, bibliotekarie Halmstads stadsbibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s